بیوگرافی غلامحسین درویش
درویشخان
درویشخان با نام اصلی غلامحسین درویش (۱۲۵۱ تهران – ۲ آذر ۱۳۰۵تهران) از هنرمندان نامی و استادان موسیقی سنتی ایرانی در اواخر دوره قاجاریان است که از افراد صاحب سبک و تأثیرگذار بر موسیقی ایرانی در این دوره بهشمار میرود. از او آثار مشهوری مانند تصنیف بهار دلکش، تصنیف ز من نگارم و چند رنگ و پیشدرآمد بهجا ماندهاست. درویشخان همچنین رهبر ارکستر کنسرتهای انجمن اخوت که به حمایت صفاعلی ظهیرالدوله انجام میشد، بود. از او دو صفحه با همکاری چند نوازنده و خواننده دیگر نیز بهجا ماندهاست. وی را از ایجادکنندگان و گسترشدهندگان پیشدرآمد در موسیقی ایرانی میدانند. همچنین درویشخان به عنوان نخستین قربانی سوانح رانندگی در ایران شناخته میشود.
زندگینامه
غلامحسین درویش، در سال ۱۲۵۱ هجری خورشیدی در تهران زاده شد. پدرش حاجی بشیر از اهالی زیدشت طالقان و مادرش از ترکمانان بود. پدر او کمی با موسیقی آشنا بود و سهتار هم مینواخت و غلامحسین فراگیری ابتدایی موسیقی را نزد او آغاز کرد. علت شهرت وی به نام درویشخان، این بود که پدرش هنگام صدا زدن وی، از لفظ «درویش» استفاده میکرد و همین نام بعدها به عنوان نام خانوادگی غلامحسین برگزیده شد و او به درویشخان یا غلامحسینخان درویش معروف شد.
فعالیت
- مدرسه موزیک دارالفنون
پدر درویشخان به سبب علاقهمندی به هنر موسیقی و آشنایی اجمالی با تار و سهتار، کودکش را به مدرسه موزیک دارالفنون سپرد و درویشخان در آنجا به فراگرفتن خط موسیقی، نواختن شیپور و طبل کوچک مشغول شد.
- موزیک ملیجک
در دربار ناصر الدین شاه مردی بود به نام میرزا محمدخان (برادر آمینه اقدس زن شاه) که بعدها لقب امین خاقان گرفت و سپس معروف به ملیجک شد. هرچند از لحاظ ظاهری کوتاه قد و بدترکیب بود، اما مورد لطف و عنایت شاه قرار داشت. گفته شده وقتی طفل بود، گنجشکی دید و آنرا به زبان کردی، ملوچ یا ملوچک خواند و به همین نام موسوم شد. از ملیجک بعدها پسری به دنیا آمد و او هم مورد لطف ومحبت شاه بود تا آنجا که در آغاز ملیجک ثانی یا ملیجک دوم خوانده میشد ولی بعدها لقب عزیزالسلطان گرفت. به دستور شاه، برای ملیجک دوم دسته موزیک مخصوصی شکل گرفت و به استناد به بعضی روایات، درویشخان در موزیک ملیجک نوازندگی طبل کوچک را به عهده داشته و آشنایی او با موسیقی از همینجا آغاز شد. بعضی روایات هم اشاره به این دارند که درویش در دسته موزیک دیگری که به تقلید از موزیک ملیجک برای کامران میرزای نایب السطنه ایجاد شده بود، فعالیت میکرد.
- شاگردی آقاحسینقلی
غلامحسین به دربار شاه رفتوآمد داشت و ساز نوازندگان را میشنید و به دلیل سابقه آشنایی که با موسیقی داشت، به موسیقی و مخصوصاً تار علاقهمند شد. وقتی موضوع را با پدرش درمیان گذاشت، پدرش سهتاری برای او تهیه کرد و مقدمات را شخصاً به وی آموخت. سپس نزد آقا حسینقلی به تکمیل فن خود پرداخت و بعد از سالها تمرین در نواختن تار و بهویژه سهتار مهارت یافت و بهترین شاگرد استاد خود شد. در این دوران، آشنایی با برادر بزرگتر آقاحسینقلی، میرزا عبدالله فراهانی که نوازنده تار و سهتار بود، به کار او غنای بیشتری بخشید.
- آشنایی با شعاع السطنه
درویشخان با کمالالسلطنه (پدر ابوالحسن صبا) آشنایی داشت. کمالالسلطنه از نزدیکان شعاع السلطنه پسر دوم مظفرالدینشاه بود و درویشخان را با او آشنا ساخت. بدین ترتیب که شبی آقا حسینقلی در محضر شاهزاده نوازندگی میکرد و از او اجازه گرفت تا شاگردش غلامحسینخان هم که در مجلس حاضر بود، بقیه دستگاهی را که استاد شروع کرده و ناتمام گذارده بود، بنوازد. درویش بهخوبی از عهده کار برآمده و مورد توجه واقع شد. از آن به بعد غلامحسینخان جزو نوازندگان مخصوص شعاعالسلطنه شد و هنگامیکه شاهزاده به ایالت فارس منصوب گردید، درویشخان هم به همراه او به شیراز رفت. غلامحسینخان در این سفر با یک خانواده شیرازی وصلت کرد و حاصل این ازدواج دختری شد که او را قمر نام نهادند. از قرار معلوم مستمری دستگاه شعاع السلطنه کفاف زندگی درویشخان را نمیداد، پس او هم دعوت بزرگان را برای تدریس خصوصی پذیرفت تا از این راه درآمد بیشتری کسب کند. شعاعالسلطنه هنگامی که از این کار او آگاه شد، برآشفت و او را احضار کرد و امر داد که انگشتان او را ببرند ولی کمالالسلطنه شفاعت دوریش را کرد و او را رهایی داد.
- فرار از دست شعاع السطنه
پس از بازگشت به تهران، درویشخان در منزل خود کلاس موسیقی برپا کرد اما از اینکه همواره در پناه دستگاه شعاعالسلطنه باشد ناراحت بود و در جستجوی راهی برای رهایی از دست او بود. بدینترتیب چند تن از دوستان خود را برانگیخت تا اجازه آزادی او را کسب کنند. اما شاهزاده از این درخواست او خشمگین شد و فراشی را فرستاد او را به نزد خودش احضار کند. فراش هنگامی که غلامحسینخان مشغول تدریس موسیقی در منزلش بود وارد خانه شده و مأموریت خود را به او اطلاع داد. درویشخان هنگامی که از موضوع مطلع شد، فراش را مشغول ساخت و سپس از در پشتی منزل خود فرار کرد و به طرف منزل یکی از دوستانش به نام عباسقلیخان که سرایدار سفارت انگلستان در ایران بود رفت و نزد او پناهنده شد. سفیر انگلستان درویش را به حضور میطلبد و درویش نزد او و همسرش پیانو مینوازد و حتی به قدری اجرای او مورد پسند آنها قرار میگیرد که همسر سفیر هم پشت پیانو نشسته و با او همراهی میکند. پس از آن سفیر نامهای به شعاعالسلطنه مینویسد و از او آزادی درویشخان را درخواست میکند. بدینترتیب درویشخان از ملازمت و مزاحمت شاهزاده رهایی پیدا کرد.
- 'آشنایی با عارف قزوینی
پس از رهایی، درویشخان با عارف قزوینی در ملک ییلاقی نظامالسلطان که گلندوک نام داشت ملاقات میکنند که عارف داستان آشنایی آن شب را در دیوان خود ذکر کردهاست.
- کنسرتهای انجمن اخوت
پس از رهایی از دستگاه شعاعالسطلنه، درویش با علاقه بیشتری به کار پرداخت و مدتی بعد به نزد صفاعلی ظهیرالدله حضور پیدا کرد و در سلک اخوان صفایی درآمد. با ظهور جنبش مشروطه ایران در نخستین کنسرتهایی که در انجمن اخوت تشکیل شد، وی سمت ریاست و رهبری ارکستر را داشت و همواره در این سمت باقی ماند.
- پرکردن صفحه
درویشخان دوبار برای پرکردن صفحه گرامافون به خارج از ایران سفر کرد. همراهان او در سفر اول عبارت بودند از: حبیبالله شهردار (مشیرهمایون)، سید حسین طاهرزاده، رضا قلیخان، حسین هنگآفرین، باقرخان رامشگر و اسداللهخاناین سفر در دوران استبداد صغیر رخ داد. وقتی گروه به رشت رسیدند، اکبر خان فلوتی، برادر حسین هنگآفرین هم که در آنجا اقامت داشت با آنها همراه شد و در همان هنگام مجاهدان به رشت رسیده بودند و در آنجا مستقر بودند. به خواهش آنها این هیئت سه شب در رشت کنسرت برگزار کرد. سپس همگی از راه روسیه به لندن رفتند و هنگامی که کمپانی هیز مسترز ویس (به انگلیسی: His Masters Voice) جشنی گرفته بود و از دیگر کشورها هم نوازندگانی برای پرکردن صفحه به آن شهر آمده بودند، تعدادی صفحه پر کردند که بعضی از آنها هنوز هم موجود است. از جمله صفحه تار سولوی درویش که در بیداد همایون نواختهاست. هنگام بازگشت، وقتی به کرج رسیدند، علینقی وزیری که در آن هنگام افسر قزاق و مأمور شهر کرج بود، آنها را به نزد خود دعوت کرد و یک روز را با آنها گذر کرد. وقتی گروه به تهران بازگشتند، مقدمات فتح تهران فراهم شدهبود و چند هفته بعد، تهران به دست مجاهدان فتح شد. در سفر دوم درویشخان به همراه چهار نوازنده و خواننده که عبارت بودند از: باقرخان کمانچهکش، سید حسین طاهرزاده، اقبالالسلطان (اقبال آذر) و عبدالله دوامی به تفلیس سفر کرد و از این سفر عکسی نیز بهیادگار ماندهاست. صفحههای ضبطشده از این سفر که توسط کمپانی دیویداف (به انگلیسی: Davidoff) تهیه شده بود، به برلین فرستاده شد اما به علت وقوع جنگ جهانی اول بهجز چند صفحه، صفحات دیگر به تهران نرسید. گروه در این سفر در هنگام اقامت در تفلیس، دو شب تالار گرجیها را اجاره کردند و برای ایرانیان مقیم آنجا کنسرتهایی اجرا کردند.
- دیگر کنسرتها
جدا از کنسرتهای انجمن اخوت، درویش چند کنسرت نیز در گراند هتل تهران اجرا کردهاست. به موجب نامه شماره ۴۵۴ مورخ دوم برج ثور (اردیبهشت ۱۳۰۱) وزارت جنگ وقت، که جزو نامههای به دست آمده از درویشخان است، کمیسیونی برای جمعآوری اعانه به منفعت قحطیزدگان روسیه تشکیل شد و از درویش خواهش کردهاند به این منظور کنسرتی در سفارت روسیه بدهد و درویش هم این کار را پذیرفته و بدینترتیب درآمدی به نفع آسیب دیدگان جمعآوری شده. نامه دیگری نیز به شماره ۷۶۷۸ از وزارت معارف وقت به تاریخ نهم برج ثور (احتمالاً سال ۱۳۰۰) بهجا ماندهاست که در آن از درویشخان تقدیر به عمل آمدهاست که پنجاه تومان از درآمد شب دوم و سوم هیئت ارکستر ایرانی را به رسم اعانه به ایتام مدارس ملی اختصاص دادهاست و مبلغ مذکور برای خرید هجده دست لباس به جهت اطفال یتیم، اختصاص یافتهاست.
خصوصیات هنری درویش
روحالله خالقی دربارهٔ درویشخان در کتاب خود چنین گفتهاست:
«درویش تار و سهتار هر دو را نیکو مینواخت. مضراب ریز نازک و خوشآوازی داشت و پنجهاش لطیف و تند و مخصوصاً ذوق و سلیقهاش بسیار خوب و نوای سازش گرم و پخته بود … ساختههای درویش از لحاظ ملودی بسیار سلیس و روان و از جهت سازندگی و علم ترکیبکردن اصوات، مطابق قواعد و اصول میباشد . .... پیشدرآمدهایش اغلب به وزن سهچهارم نوشته شده ولی در حقیقت ششضرب است که پایه آنها را از یکی از اوزان معروف ضربگیرها اقتباس کردهاست و بهترین نمونه پیشدرآمد میباشد که به وسیله دیگران تقلید شدهاست … رنگهای درویش بهترین ساختههای اوست مخصوصاً از این نظر که با مخلوط کردن وزنهای ششهشتم و سهچهارم زمینههای خوبی به دست داده که اغلب آنها به بسیار متنوع است چنانکه از ابتدا سنگین شروع میشود و بهتدریج در قسمتهای بعد، سریع میگردد. مخصوصاً رنگ افشاری و رنگ دوم ماهور و رنگهای اصفهانش بینهایت زیبا و دلچسب جلوه میکند که هنوز هم بهترین نمونه رنگ ایرانی است.»
موسیقی زمان درویشخان
- موسیقی ضربی
موسیقی معمول آن دوره در درجه اول اهمیت، ردیف آوازها بود که نوازندهای مینواخت و و آوازخوان همان را میسرایید و از ساز، جواب میشنید. این قسمتی بود که به تنهایی نواخته میشد زیرا در همه جا وزن مرتب و منظمی نداشت که چند نوازنده باهم بتوانند بنوازند.
- تصنیف
قسمتهای ضربی که چند نوازنده میتوانستند باهم بنوازند، تصنیف و رِنگ بود. تصنیفهای معمول آن دوره از علی اکبر شیدا بود زیرا آنچه که قبل از او بود از لحاظ شعر ومفهوم و معنی کمتر مورد توجه بود و حتی دارای اشعار مبتذل نیز بود.
- رنگ
رنگها محدود بود و هر دستگاه رنگ مخصوصی داشت. تعدادی از رنگهای متداول آن دوره عبارت بودند از: ضرب اصول در دستگاه شور، رنگ حربی در دستگاه ماهور، رنگ دلگشا در دستگاه سهگاه، رنگهای لزگی و حاشیه در دستگاه سهگاه، رنگ فرح در دستگاه همایون، رنگ فرحانگیز در دستگاه اصفهان، و رنگ شهرآشوب در دستگاههای شور و چهارگاه.
- موسیقی آوازی
آوازها از قید وزن آزاد بودند اما تعدادی قطعات ضربی هم در بین آنها دیده میشد. قطعات ضربی موجود در آوازها عبارت بودند از: کراوغلی، که در مقدمه ماهور به وزن ششهشتم تند نواخته میشد، ساقینامه در ماهور، صوفینامه در اصفهان، نستوری در نوا، گریلی در شور، کرشمه که در اغلب آوازها به کار گرفته میشد. زنگوله و نغمه در راستپنجگاه و چهارپاره حجاز که در ماهور هم نواخته میشد.
- چهار مضراب
گذشته از نغمات فوق، قطعات دیگری هم به نام چهارمضراب متداول بوده که زمینه آن از یک برداشت کوچک به نام پایه شروع میشدهاست و در پردههای مختلف آواز پرورش مییافته و به زیروبم میرفتهاست به این ترتیب غیر از تصنیفها و رنگها این گونه قطعات هم در مورد لزوم با چند ساز قابل اجرا بودهاست. تمام قطعاتی که در موارد فوق آنها اشاره شد، کوچک بوده و زیاد طول نمیکشیدهاست. تنها ساقینامه و گریلی چون با شعر همزمان بودهاست، در صورت حضور آواخوان بیشتر به طول میانجامید.
نوآوری در موسیقی سنتی
استقلال و تحول در آهنگسازی نو
در آغاز، آهنگسازی به شیوه نو توسط علیاکبر شیدا متخلص به شیدای شیرازی و عارف قزوینی آغاز شده بود. آن دو، آهنگسازی را به صورت اصولی نیاموخته بودند و تصنیفها را بر اساس ذوق و احساس خود میساختند و خود بر آنها شعر مینهادند و خود نیز آنها را میخواندند.
اما این سبک موسیقی، توسط درویشخان به صورت یک حرفه مستقل هنری درآمد؛ زیرا او علاوه بر ردیف سنتی، با مبانی موسیقی بینالمللی آشنا شده بود و بر اساس این دانش، آهنگ میساخت. از سوی دیگر، به جای اینکه خود، آهنگ بخواند خوانندگان حرفهای آنها را اجرا میکردند. علاوه بر این، آهنگهای او با شعر شاعران حرفهای خوانده شده و برای نواختن، از ارکستری که خود او در انجمن اخوت بنیان گذاشته بود بهره میگرفتهاست.
سعدی حسنی در کتاب «تاریخ موسیقی» دربارهٔ پیدایش موسیقی نوین ایران مینویسد: «نخستین تحول واقعی موسیقی را غلامحسین درویش آغاز کرد.»
تغییر در یکنواختی
پدر درویشخان، که کمی با موسیقی آشنا بود و سهتار مینواخت، او را در ده سالگی به شعبه موسیقی مدرسه نظام، وابسته به دارالفنون، سپرد که به سرپرستی موسیو لومر ایجاد شده بود. او در دارالفنون به فراگیری خط موسیقی و نواختن شیپور و طبل کوچک مشغول و با موسیقی اروپایی آشنا شد. در زمان تحصیل، متوجه یکنواخت بودن موسیقی ایرانی شد. به این جهت، آواز را که تا آن زمان بدون ضرب و طولانی بود، خلاصه و به صورت ضربی درآورده و از ضربآهنگهای تازه و گاه برگرفته از موسیقی اروپایی استفاده کرد. او به «درآمد» که پیش از آواز نواخته میشد قطعه ضربی دیگری به نام «پیشدرآمد» افزود.
دو سفر درویش به لندن و تفلیس، به همراه حسین طاهرزاده، عبدالله دوامی، ابوالحسن اقبالآذر و مشیر همایون شهردار باعث آشنایی بیشتر با آهنگهای غربی و افزایش میل او به نوآوری و آفرینش قطعات تازه و دلپذیری شد که ساختار ضربآهنگ آنها در موسیقی ایران سابقه نداشت. او نام این قطعات را والس، مارش و پولکا نهاد. این کار باعث ایجاد فضای تازه در موسیقی ایران و دعوت کمپانیهای صفحه پرکنی خارجی از هنرمندان برای ضبط خواندهها و نواختههایشان به اروپا شد.
تغییر در تار
درویش در نواختن تار دست داشت. تا آن زمان تار دارای پنج سیم (دو سیم سفید، دوسیم زرد، و یک سیم بم) بود. اما با نگاه به سهتار به فکر افتاد سیم دیگری به تار بیفزاید و از آن هنگام تار دارای شش سیم شد و این عمل باعث ایجاد کوکهای متنوع و جدید در تار شد. درسال ۱۳۹۸ یک فیلم کوتاه انیمیشن دربارهٔ درویشخان ساخته شد. نام این انیمیشن «سیم ششم» میباشد که در آن به اختراع سیم ششم تار توسط درویشخان و همچنین مرگ این هنرمند بزرگ پرداختهاست. کارگردان این فیلم انیمیشن بهرام عظیمی و نویسنده فیلمنامه مهناز عادلی میباشد.
گسترش پیشدرآمد
همانطور که اشاره شد، قطعات متداول زمان درویشخان از لحاظ زمانی کوتاه بود و هنگامی که نوازندگان ارکستر میخواستند نواختن دسته جمعی را با یک مقدمه طولانیتر آغاز کنند، آهنگهای کمی در دسترس داشتند.
پس از مشروطیت و آزادشدن اجتماعات و تشکیل انجمنهای مختلف، ارکسترها با عده بیشتری تشکیل یافت و اولین کنسرتها با تشویق ظهیرالدوله در مجالس بزرگی که شنوندههای بیشتری داشت، ایجاد شد؛ بنابراین برای شروع کنسرتها آهنگهای دیگری لازم بود که مفصلتر باشد و چند دقیقهای به طول بکشد تا مردم را برای شنیدن ساز و آواز آماده کند. بدینصورت اولین پیشدرآمدها ایجاد شد. هرچند پیشدرآمد سابقه طولانی نیز داشته است اما تا قبل از درویشخان این پیشدرآمدها قطعات مستقلی بهشمار نمیآمد. مبتکر پیشدرآمد به سبک امروز، درویشخان بودهاست. او پیشدرآمدهایش را توسعه داده و در تمام گوشههای آواز پروراند. بدین ترتیب آنها را تبدیل به قطعات مستقل کرد. این قطعات به پیشنهاد مشیر همایون، به مناسبت اینکه قبل از درآمد زده میشد، پیشدرآمد نام گرفت. روحالله خالقی اشاره میکند که احتمالاً نام پیشدرآمد قبل از نامگذاری مشیر همایون وجود داشتهاست و همین ذهن او را با این کلمه آشنا ساخته بود.
داستان دیگری نیز ابوالحسن صبا از پدرش نقل کردهاست که به علت دیگری برای ظهور پیشدرآمد اشاره کردهاست:
کمپانی هیز مسترز ویس (به انگلیسی: His Masters Voice) به خواجه هابمارسون مأموریت میدهد که در تهران با موسیقیدانهای مشهور برای پر کردن صفحه مذاکره کند و عدهای را با خود به لندن بیاورد تا صفحاتی از موسیقی آنها ضبط شود. هامبارتسوم به ملاقات آقا حسینقلی میرود و او را متقاعد میکند تا با او رهسپار لندن شود و آقا حسنقلی هم قبول میکند و با عدهای راهی لندن میشوند. درویشخان به نزد او میرود و میگوید: شما با این کار اعتبار موسیقی و موسیقیدان را در ایران پایین میآورید. وقتی شما که استاد مسلم هستید هنر را به هیچ بفروشید، فردا شاگردان شما چه اعتباری خواهند داشت. میرزا این عقیده را میپسندد ولی نماینده کمپانی وانمود میکند که درویش از راه حسد و کارشکنی این مطالب را گفتهاست. با این حال آقا حسینقلی تحت تأثیر سخنان درویش از کمپانی طلب دستمزد میکند و بالاخره معامله با چند متر پارچه ماهوت انگلیسی ختم میشود و هیئت نوازندگان به سمت لندن راهی میشود. درویش وقتی از شرط حقارتآمیز این معامله آگاه میشود، تصمیم به مبارزه میگیرد و شروع به ساختن قطعاتی به اسم پیشدرآمد میکند. استقبال عموم از پیشدرآمدهای درویش طوری بود که وقتی صفحات به تهران رسید، با شکست مواجه شد؛ زیرا مردم صفحه پیشدرآمد درویش را میخواستند. روحالله خالقی این حکایت را در کتاب خود نقل کرده و آنرا فاقد اعتبار و نادرست میداند.
آثار درویشخان
در مجموع هفت پیشدرآمد، شش تصنیف، یازده رِنگ و قطعاتی متفرقه از درویشخان برجای ماندهاست.
پیشدرآمدها
- پیشدرآمد ماهور
- پیشدرآمد ابوعطا (اول)
- پیشدرآمد ابوعطا (دوم)
- پیشدرآمد سهگاه
- پیشدرآمد شوشتری
- پیشدرآمد افشاری
۷. پیشدرآمد راک (ماهور)