ماهور (دستگاه موسیقی)
مقدمه
ماهور یکی از دستگاههای موسیقی سنتی ایرانی است. این دستگاه از نظر فواصل با گام بزرگ (ماژور) در موسیقی غربی مطابقت دارد و مانند آن از نظر حسی شاد دانسته میشود؛ در نتیجه، قطعات شاد بسیاری در این دستگاه وجود دارند.
در مورد ریشهٔ دستگاه ماهور و نامش نظریات مختلفی مطرح است که از یکسو آن را به موسیقی باستان ایران یا هند و از سوی دیگر به مقامهای موسیقی قدیم ایران بهخصوص مقام عشاق نسبت میدهند. اگرچه، بیشتر موسیقیدانان معاصر دستگاه شور را مهمترین دستگاه میدانند اما برخی نیز ماهور را مهمترین میدانند؛ چنانکه آموزش ردیف موسیقی نیز اغلب از دستگاه ماهور آغاز میشود. از همین رو، در حالی که بین متخصصان در خصوص گام ماهور توافق وجود دارد و آن را مطابق بر گام بزرگ غربی میدانند اما برخی از آنها یک گام ماهور «اصیل» را توصیف میکنند که فواصل متفاوتی داشته و اینک منسوخ شدهاست. در موسیقی عربی نیز ردپای ماهور را میتوان به عنوان یکی از مشتقات مقام راست پیدا کرد. مقام ماهور در موسیقی عربی متشکل از دو جنس دانسته میشود که یکی راست و دیگری عجم نام دارد و جنس عجم در قرائت قرآن نیز به کار گرفته میشود.
در ردیف موسیقی ایرانی برای دستگاه ماهور گوشههای فراوانی ذکر شدهاست که برخی از مهمترین آنها عبارتند از: داد، خسروانی، دلکش، شکسته، عراق و نهیب که دو مورد آخر در اوج دستگاه اجرا میشوند. در پایان اجرای ماهور نیز گوشههای راک (نظیر راک هندی یا راک کشمیر) اجرا میشوند و سپس اجرای دستگاه با یک چهارمضراب و یک رنگ به پایان میرسد.
برخی از گوشههای ماهور زمینهٔ پردهگردانی به دستگاههای دیگر (از جمله دستگاه شور، آوازهای افشاری و بیات اصفهان و دستگاه همایون) را فراهم میآورند. همچنین، فواصل درجات دانگ نخست دستگاه راستپنجگاه با ماهور یکسان است و تفاوت این دو از روی ملودیهایی که در هریک مرسوم است، شناخته میشود. نمونههای بسیاری از دستگاه ماهور در تاریخ موسیقی ایران وجود داشتهاست که تصنیفهای «سپیده» و «مرغ سحر» و آلبومهای سرو چمان و یادگار دوست از آن جملهاند.
تاریخچه و نام
در مورد ریشهٔ نام «ماهور» دو نظریه مطرح شدهاست: یکی آنکه ایرانیان باستان در نیایشهای خود از نغمهای به نام «ماخور» استفاده میکردند و این واژه به مرور زمان به ماهور تغییر یافتهاست و دیگر آن که این نام به قبیلهای در هند به نام «ماهوریها» بر میگردد که قدمتی در حدود سه هزار سال دارد.در موسیقی قدیم ایران برای مقام نوا دو شعبه تعریف میشد که یکی از آنها ماهور نام داشت اما مقام نوا و شعبههایش از نظر درجات با آنچه امروز دستگاه ماهور نام دارد، مطابقت ندارند و نمیتوان دستگاه ماهور را با آنها مرتبط دانست. در مقابل، مقام عشاق اولین مقام از دوازده مقام اصلی است و فواصل آن با دستگاه ماهور منطبق است (اگرچه، نت پایهٔ عشاق و ماهور یکی نیست)؛ از همین رو، فرهاد فخرالدینی معتقد است که بهتر است ماهور را اولین دستگاه یا مقام بدانیم.این احتمال وجود دارد که بهکارگیری نام ماهور به جای عشاق قدمی در راستای حذف واژگان عربی و ترویج واژگان فارسی در زمان شکلگیری ردیف موسیقی ایرانی بوده باشد.
از آنجا که درجات دستگاه ماهور به شکلی که امروزه مرسوم است، با درجات گام ماژور (گام بزرگ) در موسیقی غربی منطبق هستند، برخی نام ماهور را برگرفته از یا مرتبط با واژهٔ ماژور میدانند اما بررسی ریشهشناسی این واژه چنین ارتباطی را مردود میکند. لفظ «ماهور» در چند جای دیگر نیز در موسیقی قدیم به کار رفتهاست. «ماهورک» نام یکی از گوشهها در شعبهٔ زابل بودهاست.«ماهوری» نیز یکی از سی و دو مقامی بوده که علی جرجانی تعریف کردهاست. دست آخر آن که در موسیقی آذربایجان از دستگاه «ماهور هندی» نام برده میشود که شامل این شعبههاست: ماهور هندی، عشاق، مبرقع، عشیران، شکستهٔ فارس، عراق، کابلی، هراتی.
اگرچه، بیشتر موسیقیدانان معاصر دستگاه شور را مهمترین دستگاه موسیقی ایرانی میدانند و به آن «مادر همهٔ دستگاهها» میگوینداما دستگاه ماهور نیز توسط برخی (از جمله علینقی وزیری) دارای بیشترین اهمیت دانسته شدهاست. همچنین، آموزش ردیف نیز معمولاً با دستگاه ماهور آغاز میشود.