راستپنجگاه
تاریخچه و نام
نام این دستگاه در متون دوران قاجاریه به دو شکل آمدهاست: با واو عطف به صورت «راست و پنجگاه»، و بدون واو عطف به صورت «راستپنجگاه».
فرهاد فخرالدینی راستپنجگاه را در اصل «راست و پنجگاه» میداند؛ به این معنی که نیمهٔ اول گام آن، همان «راست» است (که به تعبیر فخرالدینی میتواند معادل مقام عشاق دانسته شود که با درجات دستگاه ماهور مطابقت دارد) و نیمهٔ دوم از پنج مقام مختلف مشتق شدهاست؛ این پنج مقام (یا دستگاه) عبارتند از ماهور، شور، نوا، سهگاه و همایون. از آنجا که از طریق گوشهٔ شوشتری در دستگاه همایون میتوان به گوشهٔ منصوری در چهارگاه رفت، راستپنجگاه عملاً امکان جابهجایی و پردهگردانی بین تمام دستگاههای موسیقی ایرانی را فراهم میکند. از همین رو، این دستگاه در مرکبخوانی به کار میرود. از سوی دیگر، دستگاه راستپنجگاه در بیشتر ردیفهای موسیقی دو گوشه دارد که با نامهای «درآمد راست» و «پنجگاه» شناخته میشوند. درآمد راست، در واقع همان درآمد دستگاه است، و گوشهٔ پنجگاه در پردههای دستگاه نوا اجرا میشود وقتی که نت پایهٔ آن دستگاه نوا به اندازهٔ یک فاصلهٔ پنجم درست بالاتر از نت پایهٔ درآمد راست باشد.
نام «راست» در خسروانیهای دوران ساسانیان دیده نمیشود و اولین اشاره به آن در متون حدود ۴۰۰ سال پس از ساسانیان، به عنوان یکی از پردههای موسیقی صورت گرفتهاست. با این حال، در برخی از اشعار نام «راست» همراه با نام نکیسا (موسیقیدان دورهٔ ساسانی که اختراع هفتخسروانی به او نسبت داده میشود) یا باربد (موسیقیدان دورهٔ ساسانی) آمدهاست که احتمال این که این مقام ریشه در خسروانیها داشته باشد را مطرح میکند. نام «پنجگاه» اما قرنها بعد و برای اولین بار در آثار فرصتالدوله شیرازی دیده میشود و اگر چه برخی صاحبنظران نظیر هنری جورج فارمر معتقدند که استفاده از نامهای ایرانی و شمردن موقعیت پردهها (نظیر دوگاه و پنجگاه) از حدود قرن سوم هجری به موسیقی دوران اسلام راه یافته اما نام پنجگاه در آثار فارابی و ابن سینا دیده نمیشود.
در بحورالالحان اثر فرصتالدولهٔ شیرازی، نام راستپنجگاه به صورت «راست و پنجگاه» آمده و به عنوان اولین دستگاه از دستگاههای هفتگانه مطرح شدهاست.همچنین، در بخشی که مقام راست معرفی شده، برای آن دو شعبه ذکر شده که یکی از آنها پنجگاه نام دارد. در مقابل، موسی معروفی در کتاب ردیف هفت دستگاه موسیقی ایران نام این دستگاه را «راستپنجگاه» آورده و آن را به عنوان ششمین دستگاه از هفت دستگاه فهرست کردهاست. داریوش صفوت نیز نام این دستگاه را «راستپنجگاه» آوردهاست و در مورد استفادهٔ فرصتالدوله از واو عطف تذکر دادهاست.